Deze site maakt gebruik van Cookies.

Verander je je browser instellingen niet, dan ga je akkoord.

I understand

Na verlies

Soms verloopt een zwangerschap niet zoals je verwacht en eindigt deze in een miskraam of blijkt het kindje niet levensvatbaar bij de geboorte. Ook kan er op de echo iets afwijkends gezien worden bij je kindje en moeten jullie beslissen of de zwangerschap word voortgezet of afgebroken. Hoewel een vrouw fysiek snel herstelt van een miskraam of beëindiging van de zwangerschap, kan het psychische herstel erg moeizaam verlopen. Als je mama word van een extra zorgen kindje met een beperking of ziekte kun je ook spreken van verlies, je zult je verwachtingen moeten aanpassen aan de situatie en dat is niet altijd gemakkelijk. 

je komt bij bovenstaande situaties in een rouwverwerkingsproces terecht. Hoe kort de foetus ook geleefd heeft, het maakt voor het gevoel van verlies niets uit. Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, begin je met het opbouwen van een band met je ongeboren kind. Wanneer blijkt dat het kindje beperkt / ziek of  niet levensvatbaar is of er een keuze gemaakt moet worden tot beëindigen van de zwangerschap, worden dromen, fantasieën en toekomstplannen ruw verstoord. Ieder ervaart het verlies op een andere manier, jij ervaart het op jouw manier en je partner waarschijnlijk op een heel andere manier.

 

                                                                                                 

 

In mijn praktijk is er ruimte om over je gevoelens te praten, ze een plek te geven en vervolgens weer verder durven te kijken. Ik kan een steuntje in je/jullie rug bieden om het verdriet op een goede manier te verwerken.