Deze site maakt gebruik van Cookies.

Verander je je browser instellingen niet, dan ga je akkoord.

I understand

Ongewenst kinderloos

Het krijgen van een kindje is helaas niet altijd zo vanzelfsprekend.
Het uitblijven van de zo gewenste zwangerschap kan komen door een lichamelijke oorzaak maar er kunnen ook andere redenen zijn zoals bijvoorbeeld het niet (op tijd) vinden van een voor jou geschikte partner.

Wanneer je een kinderwens hebt die niet wordt vervuld kan dit zorgen voor grote disbalans in je leven. Je toekomst ziet er plotseling heel ander uit....Vaak heb je als het uitblijven van een zwangerschap een lichamelijke oorzaak heeft, al een heel traject samen met je partner doorlopen. Tijdens dit traject blijft er hoop, al is het een zware weg en heeft dit zeker invloed op jullie relatie. Als het traject wordt afgesloten, betend dat vaak ook dat de hoop op een kindje opgegeven moet worden. Dan kun je het gevoel hebben dat je in een enorm "gat" valt. Je komt in een soort rouwproces terecht, je verliest je toekomstdroom en hierbij komen de nodige gevoelens en emoties naar boven. Hierbij valt te denken aan: verdriet, ongeloof, het opnieuw moeten uitstippelen van een toekomst zonder kind(eren), jaloezie, teleurstelling in je lichaam enz. Het kan zijn dat je partner heel anders met de situatie om gaat, dat kan zorgen voor verwijdering binnen de relatie en dat is wel het laatste wilt.

 

                                                                            

 

Ongewenst kinderloos zijn is een niet veel besproken onderwerp, gesprekken hierover verlopen veelal pijnlijk omdat de "buitenwereld" vaak niet in de gaten heeft hoe moeilijk dit is voor degene die zo naar een kindje verlangen.
En je wordt bijna overal geconfronteerd met mensen die wel kinderen hebben. Moederdag en vaderdag kunnen pijnlijk zijn, en niemand lijkt hierbij stil te staan. Het is vaak een stil verdriet.
Je komt ook voor een keuze te staan: wat ga ik met mijn leven doen, nu ik weet dat mijn kinderwens niet in vervulling gaat? Je kunt adoptie of pleegzorg overwegen of ervoor kiezen om een weg te zoeken in de acceptatie.

Als je merkt dat het je moeite kost het feit dat je grote wens niet in vervulling gaat ( door wat voor reden dan ook) een plek te geven, als je zoekend bent naar hoe je je toekomst nu wilt gaan invullen of dat je adoptie of pleegzorg overweegd maar nietweet wat het beste bij jou past dan kan een coachgesprek je een stap in de goede richting geven.Je kunt in alle rust over jouw ervaring(en) praten en de daarbij behorende emoties mogen er zijn. Je zult merken dat alleen dat al heel bevrijdend kan werken!Samen met jou ga ik vervolgens stap voor stap een beetje meer naar de toekomst kijken, waar sta je nu en waar wil je heen.... soms is het in deze situatie moeilijk om te weten wat je wilt, maar gaande weg wordt dit steeds helderder.Ieder acceptatie en rouwproces is uniek. Belangrijk is niet te overhaasten, neem de tijd die jij nodig hebt en wees mild voor jezelf.